Forum Acvarist: Specii alge - combatere - Forum Acvarist

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Specii alge - combatere

#1 Useril este offline   mariuszet 

  • Membru avansat
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 189
  • Inregistrat: 20-April 12
  • LocationBucuresti

Postat 22 April 2012 - 03:06 PM

Apa verde
Imagine postata
Aparitia apei tulbure verde este rezultatul cresterii numarului de alge din acvariu. Nu le dauneaza pestilor, dar nu e prea placuta la privit. Acest fenomen se produce din cauza cantitatii de nutrienti si de lumina care ajunge in acvariu. Apa din acvariu este bogata in nutrienti, ceea ce poate insemna ca le dai prea multa hrana pestilor tai. Alte explicatii ar fi suprapopularea si aglomerarea acvariului sau faptul ca nu schimbi apa destul de des, sau chiar o combinatie intre toate aceste motive. Evita sa plasezi acvariul in locuri din care poate primi lumina directa a soarelui daca acvariul are si lumina artificiala de la neoane.
Combatere: -UV (se gasesc neoane de acest tip de vanzare la magazinele specializate, ATENTIE: UV-ul este foarte daunator pentru ochiul uman distruge retina, nu trebuie sa vedem neoanele uv cand sunt aprinse nici macar pentru perioade scurte de timp) are efect de distrugere a algelor verzi din acvarii cat si din iazuri(se folosesc neoane mai puternice si dureaza mai mult deoarece volumul de apa este mult mai mare)
-O metoda mult mai ieftina este cu crengute de salcie, se pun cat mai multe in acvariu astfel incat sa fie partea rupta in acvariu si varful afara din apa, au nevoie de sursa de lumina pentru a le da radacinile, in acest proces salcia produce o substanta care omoara algele microscopice verzi, apa devenind limpede din cateva zile pana la o saptamana, abia dupa ce apa a redevenit limpede se recomanda schimburi de apa nu innainte(daca se fac schimburi de apa innainte ca alga sa moara este ajutata sa se inmulteasca si mai mult deci este recomandat sa nu se mai fertilizeze si sa nu se schimbe deloc apa pana aceasta nu dispare)

Blue Green Algae BGA
Imagine postata
Descriere.
BGA nu este de fapt o alga ci este o bacterie denumita cyanobacteria. Aceasta alga acopera totul cu o pelicula verde albastruie. Se indeparteaza usor manual, dar se dezvolta din nou foarte repede si produce un miros foarte urat. Cel mai adesea aceasta alga se dezvolta pe substrat, dar in special in partea din fata a sticlei unde primeste mai multe lumina.
Cauzele aparitiei:
Cea mai importanta cauza a aparitiei acestei bacterii este nivelul scazut al nitratilor, lipsa de miscarea a apei. Uneori apare in setup-urile noi care au lumina si amoniac la un nivel care sa favorizeze aparitia ei. Substraturile si filtrele murdare, dar si circulatia proasta a apei in acvariu pot fi o posibila cauza a aparitiei acestei alge in acvariul dumneavoastra.
O optiune foarte eficienta pentru indepartarea acestei alge este folosirea antibioticului: eritromicina. Cu ajutorul acestuia obtineti rezultate bune, aceasta poate afecta pe langa cyanobacteria si bacteriile folositoare din filtrul biologic(scriu ce se intampla nu trebuie renuntat la tratament din acest motiv),
1 pastila de eritromicina la 25 de litri apa rezolva problema in maxim 2 zile, fara niciun fel de efect negativ, dupa aceea se curata fitrul si se fac schimburi mari de apa ca sa se elimine alga moarta (minim 50%), antibioticul nu afecteaza vietatile din acvariu si nici plantele
Pentru a nu mai aparea pe viitor BGA se recomanda ca sa fie o circulatie, o miscare mai mare a apei din acvariu!

Black Beard Algae (BBA)
Imagine postata
Descriere.
De cele mai multe ori aceasta alga creste pe marginile frunzelor plantelor cu un ritm de dezvoltare lent, pe decoruri si chiar si pe echipamentele din acvariu. De asemenea, uneori aceasta se dezvolta si in zonele cu curenti puternici din acvariu. Acest tip de alga creste in smocuri de circa 0.5 cm inaltime.
Cauzele aparitiei.
In acvariile intens luminate, prezenta acestei alge este semnul lipsei de CO2 sau a fluctuatiei nivelului acestuia. In acvariile slab luminate, aceasta apare adesea in urma schimbarii nivelului de CO2 din apa.
Indepartarea ei.
Intr-un acvariul intens luminat este nevoie de o marire a nivelului de CO2 din acvariu si/sau de o imbunatatire a circulatiei apei in jurul plantelor. Pentru inceput este bine sa periati sau sa taiati cat mai multe smocuri puteti manual. Cresteti treptat nivelul CO2 pana la o valoare de 30ppm sau chiar mai mare, dar fiti cu ochii pe pesti pentru a observa daca acestia respira greu. Pentru a impregna o miscare cat mai mare la suprafata apei si pentru a exista o circulatie cat mai buna a apei in acvariu puteti apela la o pompa suplimentara. In cazul in care aveti un acvariu slab iluminat si care nu este dotat cu un sistem CO2 este mai bine sa nu faceti schimburi de apa repetate deoarece acestea nu vor face decat sa se dezvolte aceste alge. Deoarece apa de la robinet contine deja o cantitate mai mare sau mai mica de CO2 dizolvat, introducerea acesteia in apa din acvariu poate duce la fluctuatii ale nivelului de CO2 din apa si implicit la o dezvoltare a BBA. Acest tip de alge raspunde mult mai repede decat plantele la fluctuatiile nivelului de CO2. Pentru indepartarea acestei alge puteti apela si la SAE care par sa consume acest tip de alge insa nu complet. De asemenea cu apa oxigenata (se injecteaza local cu o seringa intre 50ml-80ml H2O2 la 100l apa) sau o supradoza a suplimentelor pentru CO2 cum sunt Seachem Excel sau Easy Life Easy Carbo va ajuta la o indepartare definitiva a acestor alge.Film
Spot

Fuzz
Imagine postata
Alga "Fuzz" este o algă cicălitoare ce se depune în special pe frunzele plantelor și le dă un aspect "pufos".
Cauze: Fertilizare precară și lipsa CO2
Remedii: Menținerea valorii de CO2 la peste 20 ppm, folosirea peștilor SAE, Otocinclus și a creveților Amano. În unele cazuri și unii vivipari se hrănesc cu ea.

Hair Algae
Imagine postata
Alga "Hair" este alga pe care o urăsc cel mai mult deoarece, dacă există plante de tipul Java Moss în acvariu, ele vor fi primele victime.
Cauze: Exces de Fe în masa apei.
Remedii: Rebalansarea nutrienților, curățarea manuală cu ajutorul unei periuțe de dinți, pești SAE și creveți Amano.


Thread

Staghorn:
Imagine postata
Staghorn apare mai ales in acvarii fara sau cu prea putin CO2
Combatere:
-schimburi de apa, se inlatura manual cat mai mult din alga sau se adauga CO2, rezultate apar in cateva saptamani
-tratament cu H2O2 (apa oxigenata) Atentie! plantele easy pot fi afectate(sa piarda cateva frunze), conteaza si cantitatea folosita
se recomanda 50ml/H2O2 la 100l, se aplica "ïnjectii" localizate asupra algelor concentratia mare realizata local pentru scurt timp va distruge alga, H2O2 se va dilua in masa apei destul de repede riscul unor reactii adverse este foarte mic, in ziua urmatoare se recomanda sa schimbati 50% din apa si repetarea tratamentului daca este necesar, tratamentul nu afecteaza pestii, crevetii sunt mai sensibili si pot fi afectati
Brush

Green Spot Algae

Imagine postata

Imagine postata
Alga "Green Spot" se atașează atât pe decor cât și pe frunzele plantelor, în special în cazul plantelor cu creștere înceată cum ar fi Anubias.
Cauze: În majoritatea cazurilor apare atunci când nivelul fosfaților (PO4) este foarte scăzut.
Remedii: Răzuire manuală, creșterea nivelului de PO4, melcii Neritina

GDA
Imagine postata
Alga GDA (Green Dust Algae) se formează pe toate suprafețele plate, inclusiv pe latura frontală a acvariului, fiind una dintre cele mai sâcâitoare alge. Din fericire nu prea se atașează de frunzele plantelor.
Cauze: Nu există o cauză certă, dar se crede că un exces sau o lipsă de nutrienți favorizează apariția acesteia.
Remedii: Această algă prezintă un ciclu de viață, iar dacă o lăsam în pace se va stinge singură, însă tentația de a o răzui săptămânal este foarte mare și duce la reapariția acesteia.Brown Algae:
Imagine postata
Alga Bruna (Diatomele) apar in special în acvariile noi si neechilibrate. Au aspect de pământ depus pe frunze si decoruri de culoare maronie, insa nu sunt atat de problematice.
Cauze: Instabilitatea parametrilor apei, exces de siliciu, iluminare prea slabă.
Remedii: Rabdare, curatare manuala, brigada de curatenie formată din creveți Amano, pesti Otocinclus si melci Neritina.

Alga Cladophora:
Imagine postata
Cladophora este o alga filamentoasa si se formeaza precum un muschi. Firele sunt foarte puternice si subtiri, va creste pe orice suprafata din acvariu: geam, substrat, decoruri, plante; se poate indeparta mecanic dar daca ramane un singur firicel se inmulteste dinnou... cel mai bine este sa se schimbe substratul daca a crescut pe el sau sa se fiarba, sa se arunce plantele care au avut aceasta alga pe ele deoarece este foarte greu de scapat de Cladophora.
Melcii pomaceea mananca aceasta alga.
Black-out'ul nu functioneaza o sa moara plantele innaintea acestei alge, ea rezista mai mult timp in lipsa luminii
0765 440 466
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi